Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen

Heeft uw bedrijf tijdelijke financiële problemen? Bent u net gestart met uw bedrijf? Wilt u uw bedrijf gaan beëindigen, maar is het niet mogelijk direct te stoppen? Of hebt u een niet-levensvatbare onderneming en bent u geboren vóór 1 januari 1960? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen.

Het ligt aan uw situatie hoe bijstand voor zelfstandigen eruit ziet. Er zijn twee vormen:

  • Een uitkering op bijstandsniveau voor mensen die te weinig geld hebben om van te leven. De hoogte is afhankelijk van uw gezinssituatie. Hoelang u deze bijstand krijgt is ook afhankelijk van uw situatie.

en/of

  • Een rentedragende lening (bedrijfskapitaal). Het maximale bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van uw (financiële) situatie en of u starter of gevestigde ondernemer bent. Het rentepercentage is 8%.
  • Uw onderneming moet levensvatbaar zijn. Dat wil zeggen dat u op termijn weer genoeg geld hebt om van te leven. Ook andere lasten, zoals de aflossing van een lening moeten hiervan betaald kunnen worden. Dit geldt niet voor een oudere zelfstandige of een beëindigende zelfstandige onderneming.
  • Uw inkomen ligt onder de bijstandsnorm(Verwijst naar een externe website) of dreigt daaronder te komen.
  • U besteedt minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming.
  • U voldoet aan de vestigingseisen. Bijvoorbeeld dat u staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U hebt ook de vergunningen die eventueel nodig zijn. 
  • Uw onderneming staat in Nederland ingeschreven en richt de werkzaamheden ook op Nederland.

Om een bedrijfskapitaal te krijgen, gelden dezelfde voorwaarden. Daarnaast geldt nog één extra voorwaarde:

  • U krijgt geen hulp van een bank of andere geldschieters, in de vorm van een lening.

Inschatten of Bbz voor u mogelijk is?

Bekijk deze checklist.(Verwijst naar een externe website)

Bijstand voor zelfstandigen vraagt u bij de gemeente aan. Dat doet u door een mail te sturen naar ondernemerszaken@oss.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Geef daarin aan dat u een Bbz-uitkering wilt aanvragen met een korte omschrijving van uw omstandigheden. Zet ook uw naam, adres, bedrijfsnaam, branche en telefoonnummer erbij. Wij nemen dan contact met u op en maken een afspraak. Deze afspraak is binnen twee weken. Dit kan op kantoor zijn, maar ook via een (beeld)belafspraak.

De gemeente neemt binnen 13 weken na ontvangst van uw aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

U kunt binnen zes weken bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente.

Ga voor meer informatie naar Bezwaarschrift indienen.